Friday, October 28, 2005

Cerita tentang lagu raya...

Bila Raya Menjelma

Anggun si dara jelita berselindang dan kebaya
Sepadan dengan pemuda tampan dan segak orangnya
Di pagi hari mulia kunjungi sanak saudara
Yang tua tidak dilupa ampun dan maaf dipinta

Yang jauh sudah pun tiba pulangnya untuk beraya
Meriah desa tercinta bagaikan pesta layaknya
Di pagi hari mulia semuanya bergembira
Tua muda miskin kaya berbeza tidak berbeza

Mari adik marilah bang mari kita beraya bersama
Orang jauh janganlah lupa kitalupakan
Sila adik silakan bang sila selera jamu selera
Lemang ketupat dan rendang semua ada

Sebulan kita puasa menahan lapar dahaga
Tiba sudah hari raya yang mulia
Bergembira seadanya kunjungi jiran tetangga
Semoga menjadi amalan selama-lamanya

Pada yang telah tiada kunjungilah pusaranya
Berdoa pada Yang Esa setulusnya
Tanda masih di ingatan sedikit tak dilupakan
Di pagi hari yang mulia tetap dikenang

Saja abah nak share dengan anda satu lagu raya yang abah tak pernah jemu dengar setiap kali raya, mula daripada abah first time dengar lagu ini, hinggalah sekarang ini. Awal2 tu suka sebab Siti yang nyanyi, tapi sekarang ni masih suka lagi sebab lagu tu memang sedap especially masa rangkap terakhir tu.

3 comments:

babydiana said...

Assalamualaikum...
Selamat Hari Raya Aidilfitri...

Abah Mui'zz said...

Waalaikumsalam Baby,

Terima kasih, Selamat Hari Raya buat babydiana sekeluarga. Moga Aidilfitri ini Aidilfitri yg paling menggembirakan baby. :-)

~comei~ said...

selamat hari raya abah. anim minta maaf kalau ada silap kata ke tercuit rasa ke apa ke ek. lama anim tak jengok blog abah. last week bz. hehe.