Monday, March 06, 2006

Cerita tentang hujung minggu...

Hmmm, apa nak cerita dan tulis ya? Nak mengepek ttg isu negara, tak ada apa nak tulis. Abah cerita hal abah sepanjang dua hari lepas la ya!

Hari Jumaat malam abah ke Putrajaya, pegi ambil mak mertua yang dah seminggu tinggal kat rumah abang ipar abah. Tapi yg bestnya, sebelum ke Putrajaya, kakak abah call bagitahu yang depa dah on the way ke KL. Aduihhhh, haru. Rumah dah la macam tongkang pecah. Hehe, tapi sempat jugak la abah ngan ummi kemas rumah sikit2 sebelum depa datang. Sempat la sorok barang2 mainan Muizz yang bersepah2 tu kat bawah katil.

Hari Sabtu abah dan ummi kena bawak mak mertua pergi berubat ozon di Cheras. So, kakak dan mak abah pergi jalan2 ke Nilai 3. Dan masa mak mertua tengah buat treatment, abah ngan ummi buat pemeriksaan darah. Subhanallah, abah ngan ummi rasa takjub sekejap tengok ciptaan Allah - darah. Cuma setitik darah kami diambil, dan tu dia, kat skrin komputer, nampak sel2 darah merah bergerak-gerak. Besarnya kekuasaan Allah. Darah yang nampak merah saja itu sebenarnya boleh bagitahu banyak benda. Alhamdulillah, secara umumnya abah sihat, cuma kurang kalsium, dan darah abah agak sticky serta pergerakan sel darah agak perlahan berbanding ummi. Ummi pun alhamdulillah, kecuali sesetengah benda.

Petang sabtu, bawak anak2 buah ke Taman Tasik Kelana Jaya. Seronok betul depa main, sebab depa kata "Paka takdok tepat mainang gini". Faham ke?? haha. Lepas gi tasik, abah bawak depa ke Carrefour Subang Jaya.

Pagi Ahad, abah dah kena keluar seawal jam 7, sebab abah kerja. Tapi kerja sampai jam 11 saja. Balik kerja, abah bawak depa ke KLCC. Ingat nak gi Aquaria, tapi bila tengok harga tiket kat kaunter tu, terus lupakan niat kami. Nasib baik la budak2 tu faham. Telan air liur gak abah. Dewasa RM38, Kanak-kanak RM28. Kalau ikut bilangan kepala, mahu kopak 200 lebih untuk tiket saja.

Petang abah bawak depa ke Ampang Park sekejap, sebelum depa balik ke Trg.

Balik rumah, rasa macam penat habis. Sempat la terlelap sekejap sementara tunggu nak maghrib. Nasib baik ummi kejutkan. hehe.

Dan semalam cousin Ummi datang, sempat la borak tentang tulisan jawi yang abah dok mengepek tu. Kebetulan sebab dia tgh sibuk dgn seminar ttg jawi tu. Abah kata, "Bagus lah Rais Yatim tu buat sesuatu untuk hidupkan tulisan jawi". Dan balas sepupu ummi tadi, "***********************************" (sori la takleh tulis, kang kena ISA lak). Tapi betul la apa yang dia kata. Hehe. Abah setuju.

Itu sajalah diari untuk sabtu dan ahad lepas. Nanti esok nak mengepek tentang kisah hidup lak.

Tadi dapat satu imej dari Abang Dwan. Abah letak sini untuk anda tengok. Senario hari ini.

4 comments:

zamdee said...

gegege, mmg tepat sekali gmbr tuh utk situasi skang nieh..

next year mesti gmbr tuh tuka lagi, hahaha..

HamZahidi said...

utk yg bawa keta yelah kot...
tapi studen mcm aku ni, tak terasa sangat....sebab naik bas g kuliah..
bersabarlah....nanti aku jadi menteri aku turunkan harga minyak k...20 tahun lagi ker camtu...
takpun tunggu aku jadi taiko minyak...
aku beli saham petronas...orait!

PB said...

Lawa la gambar tu...
Berkenan sungguh...
Leh tak wat jadi sticker??
Wat besar besar lepas tu tempek kat cermin belakang kereta....

Am said...

Memang kenalah gambar tu abah, Am salah sorang yang paling setuju dengan gambar tu hehehe