Wednesday, August 17, 2005

Cerita tentang abah...

Malam Selasa lepas, abah ngan ummi dan Muizz pergi ambik keta kat SEA Park. Hehe, kereta baru. Ummi biasa je, takde apa2 reaksi pun, cuma abah ngan muizz je yg terlebih excited. Keta kecik je, tapi sebab baru, dan beli sendiri agaknya, abah jadi teruja. Balik rumah, ummi tegur. Katanya, "abah ni agaknya masa kahwin dgn mi dulu mesti tak se excited ni kan?". Abah tanya la kenapa Ummi cakap macam itu. Ummi kata "Yalah, ummi tgk dari time ambik keta sampai la kat rumah, senyum sokmo"...Hehe.
Betul pun ummi kata, dan masa kawin ngan ummi dulu, macam itulah juga abah. Dari lepas akad nikah, sampai la abah tidur, rasanya mak ayah abah pun perasan, abah asyik tersengih manjang. Excited la tu maksudnya. Mau tak excited, dapat apa yang kita nak. Dah la lama mengidam, alih2 dapat kita miliki, memang la teruja. Tapi tak la sampai lupakan Allah, sebab apa yg abah dapat ni pun, baik Ummi, baik Muizz, baik kereta, semuanya Allah pinjamkan sekejap atas dunia ni. Bila Allah nak tarik, sekelip mata dia boleh tarik. Syukur alhamdulillah, setakat pagi ni, Allah masih lagi anugerahkan abah dengan semua tu.

Semalam masa dinner, ummi cerita juga ttg kes audit di pejabatnya. Auditor luar curiga ngan company tempat ummi kerja. Memang patutpun dia curiga, sebab orang2 besar kat company tu semuanya buat kerja tak betul, hinggakan ummi selalu mengeluh nak cari kerja lain. Si auditor luar ni bukan Muslim, yang didalam company ummi tu majoritinya muslim, tapi dari segi kerja, abah rasa yang non muslim ni lebih bertanggungjawab pada kerjanya. Yang Muslim ni pulak, hmmmmm, rasanya anda pun tahu apa kerenah orang2 Islam yang berpangkat2 ni. Kalau nak diceritakan, sampai esok pun tak habis. Tapi pendek cerita, semua yg dilakukan, abah rasa sangat-sangat bertentangan dgn hukum Allah. Namanya semua ada Haji-haji, tapi kelakuan??? Moga Allah ampunkan mereka dan kita semua.

Abah minat juga cerita ummi tu, dan abah mintak ummi update abah ttg kes tu. nanti satu hari abah ceritalah sikit apa yg jadi kat company tu.

Oklah dulu utk hari ni, kejap lagi ada Perhimpunan Staff pulak kat bawah tu. Abah pun kena join la, sebab semalam HR dah hantar memo 'jemput' join perhimpunan tu.

1 comment:

Am said...

Biasalah abah, kadang2 dalam kehidupan seharian ini kita di beri dugaan dengan wang, pangkat, kuasa, allah nak tengok macam mana kita terima dugaan itu, kalau kurang iman lebih nafsu bergitulah jadi, harap2 Am dijauhkan..