Wednesday, April 04, 2007

Cerita tentang gambar...

Apa yang terlintas difikiran anda bila lihat gambar diatas ini? Kemungkinan besar, "Cantiknya gambar".

Apapun yang terlintas, abah fikir banyaknya berkisar tentang 'rupa' gambar tersebut. Anda salah? Tidak. Tapi itulah manusia. Persepsi kita mungkin sama, mungkin berbeza.

Ada orang melihat gambar, sekadar gambar. Ada yang mengagumi, ada yang tidak rasa apa-apa. Ada yang fokus pada langit, ada yang fokus pada awan, tak kurang yang tertarik pada pokok, dan kebanyakan kita, melihat secara keseluruhannya. Ada yang kata cantik, ada yang kata tidak. Normal sebenarnya, kerana manusia dan pemikirannya pelbagai, satu lagi keunikan ciptaan Allah ini.

Berbalik pada gambar diatas tadi, andaikan anda bukan mata yang memandang, tapi andalah pokok itu. Apa yang ada difikiran anda bila anda gambarkan diri anda pokok itu?

Hehe, apa yg abah merepek ni? Takde apa pun, sekadar teringatkan seorang adik yang tidak berapa lama dulu mengadu bahawa dia seperti pokok didalam gambar itu - bersendiri dan kesunyian. Abah cuba juga letakkan diri abah sebagai pokok itu, tapi abah gagal, kerana pada ketika dan saat ini, abah bukan pokok itu. Alhamdulillah, syukur pada Allah, tuhan pencipta alam.

No comments: