Thursday, June 07, 2007

Cerita tentang Pak Lah dan Jeanne...

Abah tersenyum sorang2 bila baca wawancara antara wartawan dan Pak Lah dalam Berita Harian kejap tadi. Senyum sebab gembira dengan perkahwinan Pak Lah, dan senyum sebab baca jawapan yang diberi. Abah sertakan sikit antara soalan dan jawapan yang buat abah tersenyum sorang2 pagi2 tadi.

# Wartawan: Bila Datuk Seri melamar?
Abdullah: Saya ingin mengingati bila, saya cuba ingat bila.... saya pun tak ingat lagi dah

# Wartawan: Apa yang membuatkan Datuk Seri tertarik kepada Jeanne?
Abdullah: (senyum) Oh yang tu ke... sebab ada hatikan. Saya ingat dia boleh jaga sayalah, boleh jadi teman sayalah.

# Wartawan: Kenapa ambil masa yang lama untuk mengumumkannya kerana sebelum ini Datuk Seri kata ia hanya khabar angin?
Abdullah: Yalah... itu khabar angin. Bagaimanapun, perkara ini mengambil masa. Saya terpaksa berunding dengan anak-anak, adik-adik tanya. Lepas itu nak cari masa pula, saya terlalu sibuk sana sini. Itulah sebabnya.

# Wartawan: Datuk Seri nanti akan bersanding?
Abdullah: Tak ada, orang tua kahwin.. (gelak)

# Wartawan: Boleh Datuk Seri cerita sedikit mengenai karekter Jeanne, kerana kami tidak tahu. Lagi pun beliau bakal menjadi ‘first lady’?
Abdullah: Pertamanya, dia adalah orang yang cukup sederhana dan peramah juga kalau orang nak bercakap dengan dia. Dari segi... kalau nak ambil kira hubungan dia dengan orang yang datang ke rumah saya, dulu masa Kak Endon ada, dialah yang sentiasa menyambut kawan-kawan dan tetamu yang datang kerana ada mesyuarat dengan saya atau ada juga kadang-kadang pelawat dari luar negara, kawan dari luar negara, pegawai kerajaan. Jadi apabila semua orang ini datang, yang menjemput mereka di mana nak duduk, tanya apa nak minum, itulah peranan dilakukannya... macam Kak Endon juga. Rumah itu besar dan orang datang pun ramai. Di samping itu juga, ada masa perlu diadakan jamuan sama ada kecil atau besar, itu pun dia juga yang menguruskannya seperti mencari katerer, menentukan menu dan akan susun meja, kerusi semua. Jadi saya tengok dia dapat membawa diri dengan baik dan elok. Tidak ada apa-apa yang berlaku (menyebabkan) saya rasa nak marah ke apa. Jadi, sifat begitu pada saya adalah baik.

# Wartawan: Merisik pula bila?
Abdullah: (gelak)... baru-barulah

# Wartawan: Sudah setahun?
Abdullah: (senyum)... kurang sikit


# Wartawan: Hantaran pula Datuk Seri, berapa banyak?
Abdullah: Tak ada, tak ada.... simple saja. Ini bukan nak kahwin kali pertama. Tak payah hantaran banyak-banyak.

# Wartawan: Ada yang kata, ini (berkahwin dengan Jeanne) wasiat daripada Allahyarham Kak Endon, betul ke?
Abdullah: Kak Endon tak adalah kata wasiat.

# Wartawan: Pesanan atau cadangan Kak Endon, mungkin?
Abdullah: (Gelak)... Itu pun dia tak kata.

# Wartawan: Jadi perkahwinan ini diadakan dengan cara sederhana saja?
Abdullah: Ya, lebih sederhana. Yang pertama (perkahwinan) tu, besarlah. Lepas itu kali kedua, kecil.... kali ketiga lain sikit, empat lain sikit (gelak).... ketiga, keempat tak ada dah. Kita henti setakat dua (gelak).

# Wartawan: Ada rancangan nak bercuti selepas kahwin?
Abdullah: Belum ada rancangan cuti sebab lepas itu ada kerja. Saya nak pergi lawatan rasmi ke luar negara.

# Wartawan: Jeanne bawa sekali?
Abdullah: Bawa sekalilah... dah ada teman (gelak).... ehh itu pun nak tanya (gelak lagi).

# Wartawan: Apa pesanan Datuk Seri kepada rakyat?
Abdullah: Selepas ini seperti biasa, saya akan pergi membuat lawatan, pergi ke merata tempat seluruh Semenanjung, Sabah dan juga Sarawak. Ada program yang saya pergi kerana dijemput untuk rasmi itu dan rasmi ini. Jadi masa pergi itu, bolehlah bawa (Jeanne). Bukanlah saya suruh mereka buat kenduri besar, nak terimalah... saya tak ada macam itu. Bila pergi boleh jumpa dan memang pun lawatan saya ke merata tempat ini memang kerap dan di mana sesuai, bolehlah bawa dia.

# Wartawan: Datuk Seri dah tempah cincin?
Abdullah: Dah tempah, takkan tak tempah lagi, dah lewat.

# Wartawan: Tetapi hubungan dan cinta Datuk Seri dengan Allahyarham Kak Endon begitu kuat, macam mana Datuk Seri boleh jatuh cinta dengan wanita lain?
Abdullah: Secara jujur saya katakan, sayang saya terhadap Endon tetap kuat. Tetapi saya percaya Tuhan mencipta banyak ruang dalam sanubari kita bagi berlainan orang untuk disayangi. Kita boleh sayangi ibu, anak, isteri, cucu, adik tetapi kita tidak dapat bandingkan kasih kita kepada ibu dengan kasih kepada isteri. Jeanne adalah satu daripadanya... itu adalah kelebihan Allah. Dia mencipta keupayaan untuk kita menyayangi dan menjalin hubungan. Jadi biarlah di rumah tu, gambar-gambar Endon yang ada itu terus berada di situ, saya tak akan ubah sebab itu adalah ingatan memori yang abadi... nak tambah satu lagi (gambar), tak apa tambahlah (senyum).

# Wartawan: Datuk Seri panggil Jeanne dengan panggilan apa, sayang atau ‘darling’?
Abdullah: (Gelak).... nanti anda dengar i sebut macam mana. Tadi dalam mesyuarat Kabinet, macam-macam (tanya). Saya dah maklumkan kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong hari ini dan lepas itu, dah maklumkan kepada Jemaah Menteri. Eloklah mereka tahu, lepas itulah kenyataan (mengenai perkahwinan) itu dikeluarkan, biarlah rakyat tahu, tiada apa nak sembunyikan, apa nak sorok-sorok.

# Wartawan: Kepada rakyat, apa Datuk Seri harapkan?
Abdullah: Insya-Allah, mudah-mudahan mereka doakan kesejahteraan kami berdua. The Happy Prime Minister can do a lot of good work (Perdana Menteri yang gembira boleh melakukan banyak kerja yang baik). Yalah.... gembira dah ada teman.

# Wartawan: Bagaimana majlis acara akad nikah Sabtu ini, apakah terbuka?
Abdullah: Ini terhad kepada keluarga yang terdekat, anak-anak saya, adik-adik saya dan suami isteri mereka. Lepas itu, sebelah Kak Endon, orang dia ramai... ada 11 orang semuanya tetapi kembar yang lain dah meninggal, Kak Endon dan kembarnya, ada sembilan lagi untuk bersama balu atau isteri, sebelah ibu mertua saya, besan saya dan anak-anaknya. Jadi itulah... cukuplah untuk menyaksikan apa yang berlaku dalam keluarga.

# Wartawan: Selama ini Datuk Seri memang minat dengan madu lebah, apakah Datuk Seri masih mengambil madu lebah?
Abdullah: (Gelak)... Itu daripada dulu, sejak sekolah lagi saya makan sampai sekarang.

Pada PM, abah ucapkan tahniah, dan semoga akan bahagia. Pada rakyat, terima sajalah itu sebagai jodoh Pak Lah. Walaupun mungkin bukan itu yang kita inginkan, tapi abah fikir, PM pun ada hak untuk menentukan sesuatu dalam hidup peribadinya.

No comments: