Tuesday, January 30, 2007

Cerita tentang syurga, dan hati...


Abah dapat grafik diatas dari laman web Irdy74. Dan abah letak disini untuk berkongsi dengan anda. Juga abah nak berkongsi satu lagu yang first time dengar pun abah dah suka. Sebuah lagu dari sinetron Mutiara Hati yang disisrkan di tv9. Menarik ceritanya, cuma abah tak tahu la boleh tengok atau tidak selalu cerita itu. Lagu ni biasa saja, tapi dengar lama2, boleh buat abah sayu hati.





Mutiara Hati - Novi (New Sakha)

Ku rindu kasih sayangmu
Kau pergi tinggalkanku
Masih lekat di hati ini
Kau bilang ku mutiara hati

Ku ingin berjumpa denganmu
Bonda telah menghadap ilahi
Biarkanlah hanya dalam mimpi
Untuk menghapus semua rinduku

Ya Allah berikanlah aku
Bonda yang berhati mulia
Sebagai ganti dia yang pergi
Untuk membimbing menuju redhaMu

Pancarkanlah cahayaMu pada jiwaku ini
Untuk dapat rahmat kurniaMu...

Petang semalam, abah call seorang sahabat, setelah mendapati ada missed call pada hp abah. Bersembang sekejap saja, tapi dalam sekejap itupun, abah rasa ada kesilapan berlaku. Sahabat itu pada hari sebelumnya sms abah minta abah tonton Halaqah di TV9. Dan semalam waktu ditelefon, abah maklumkan yg abah tak berkesempatan tonton Halaqah sebab Muizz dok tengok cerita kartun. Sahabat tadi kemudian kata pada abah, "kenapa tak ajak Muizz tonton Halaqah sekali. Ustaz Akil Hay kata, masa kanak-kanak lah waktu yang paling sesuai untuk terapkan nilai-nilai murni." Bukan nak menidakkan saranan itu, bukan, tapi memang waktu itu waktu Muizz tonton TV, sebab abah selalu janji selepas siap kerja sekolah, baru dia boleh tengok TV. Itu yg abah cuba sampaikan pada dia, tapi sahabat itu terus-terusan dengan saranannya. Dan untuk memendekkan perbualan, abah cuma cakap, "Tak apalah, abah tahu apa yg baik apa yang tidak untuk anak abah". Dan mungkin itulah kesilapan abah. Kadang-kadang bercakap tak fikir dulu apa kesannya. Telahan abah betul, sebab sms dari sahabat itu menyusul beberapa minit selepas abah bersembang di telefon dgn dia. Abah tak tahu apa yang dia fikir dgn perkataan2 abah, tapi abah harap dia tidak salah faham.

1 comment:

comei said...

baru je dpt email dari ustaz muda ttg lagu ni juga...

(skrg tgh pening.. huhu)