Tuesday, September 18, 2007

Cerita tentang Ummi...

Abah ke blog UncleJ, dan terlihat satu lagu arab nyanyian Amr Diab ada kat situ, tapi sayang bila klik, tak keluar bunyi apa2 (dah ok ke Uncle?). Sebabkan abah nak dengar lagu tu, abah ke YouTube. Tajuk lagu tu macam bagus - El Aleem Allah, tapi bila tengok video kat Youtube, aduhaiii. Dan bila ditilik2 liriknya, itu sememangnya lagu cinta.

Daripada komen yang diberi pada video Amr Diab itu, abah kemudian tahu akan kewujudan seorang penyanyi nasyid arab yang bernama Ahmed Bukhatir. Bila abah cuba lihat video lagu-lagu AB, Maha Suci Allah - sungguh indah dan merdu lagu-lagunya. Lirik-liriknya juga membawa pengertian yang baik, untuk mereka yang menghayati. Dan dari beberapa lagu yang sempat abah lihat (abah ni takde kerja ke ni dok tgk video jer? :-)), ada dua lagu yang abah suka. Satu lagu untuk 'buah hati pengarang jantung' abah (yang akan abah kongsi dengan anda kemudian), dan satu lagi adalah lagu untuk mereka yang bergelar ibu.



Ya Ummi--Ahmed Bukhatir

I will come back mother
Kissing your luscious head
Divulging my longing to you
And sipping your right hand's essence
Nuzzling my cheek in your feet's soil
Watering the ground with my joyful tears

How many nights you were sleepless
Working to get me sleeping like a kid
And how many times you were thirsty
But you worked to water me with all tenderness
And I will never forget your rainy eyes when I was sick
And your restless eye scared of any danger may happen to me

And what about our farewell in that dawn
What a hard dawn it was
No heart can ever describe the abandonment that you faced by me
Then you said something I couldn't forget up until now:
It's impossible that you will find warmer arms than mine

Oh my ( life's joy )
The Creator of the universe commanded me to be loyal to you
Your content is the secret of my good fortune
And your love is my faith's sparkle

Don't be sad mother
Here am I
I came to you with teary eyes
Don't be sad mother
There will be no separation from now on
Until the separation of death...

Versi BM [abah ubahsuai berdasarkan lirik yang disumbangkan oleh seseorang]:

Ku akan segera kembali wahai ibu kan ku kecup kening suci mu
Kan ku tumpahkan segala rinduku dan ku cium farfum mu
Bersimpuh di kedua kakimu dan menempelkan pipiku pada kaki mu
Kan ku basahi tanah dengan aimataku kerana bahagia berdekatan denganmu lagi

Berapa malam kau terjaga hanya agar aku tertidur puas
Dan berapa kali kau menahan dahaga hanya untuk menghilangkan hausku dengan kelembutanmu
Dan pada waktu sakitku takkan ku lupa air matamu yang jatuh seperti hujan
Dan mata itu yang tak pernah terpejam kerana risau akan diriku

Dan waktu perpisahan kita di subuh yang sangat berat dan menyiksakan
Kau berkata dengan sendu kerana sedih akan kepergianku
Dan kau melafazkan sebuah kalimah yang tak mungkin ku lupa
Tak akan pernah kau temukan hati yang menyayangimu melebihi hatiku

Dengan berbakti kepadamu wahai tumpuan hidupku
Tuhan semesta berpesan kepadaku
Keredhaanmu adalah rahsia kejayaanku dan mencintaimu adalah tanda kesempurnaan imanku
Dengan doa ikhlasmu hilanglah segala kesusahan dan kesedihan hatiku
Kasih sayangmu tak kan tertandingi oleh siapa pun di dunia ini

Engkau adalah detak jantungku
Engkau adalah cahaya mataku
Dengan memandang wajahmu hilanglah segala kesusahanku
Wahai ibu aku kan segera kembali esok, untuk beristirahat dari pengembaraanku

P/S: Memetik sedikit epekan abah dari posting Cerita tentang pengorbanan ibu... sebelum ini:

Sesungguhnya ibu sangat layak untuk dikasihi, disayangi, dijaga hingga keakhir hayatnya. Bukan sikit pergorbanan dan jasa ibu. Saat bersalin pun dah diuji Allah dengan seribu macam keperihan, membesarkan dan mendidik anak lagilah hebat. Untuk anak-anak yang rasa kasih sayang telah tidak ada, ataupun berkurang, terhadap ibu, fikir2lah semula. Renung2kanlah jasa dan pengorbanan ibu. Walaupun anda boleh kata, memang dah itu tanggungjawab ibu, tapi jangan nafikan kesusahan dan kerja keras mereka membesarkan anda. Setiap kali rasa kecil hati dengan ibu, lihatlah video ini, dan ingatlah, kecik hati anda itu tidak ada tandingannya dengan seksanya ibu melahirkan/membesarkan anda.

3 comments:

UncleJ said...

Abah Muizz...masuk entry ni, dah 3 kali saya baca entry yg memperkatakan ttg ibu dibln puasa ni..however a good one too from you, siap ada video lagu arab lagi..hihihi

Cuma satu saja..hargailah jasa2 ibu kita, jenguklah dia sekerap mungkin semasa ibu masih hidup walau sesibuk mana kita bekerja. Hanyalah dengan melihat kelibat kita sudah cukup untuk menggembirakan hati seorang ibu..

Kepada yg telah ketiadaan ibu, hanya ketika itu baru kita dapat merasakan betapa perlunya seorang ibu didlm hidup kita..(pengalaman saya sendiri..huhuhu)

p.s lagu tu ok jer, only for high speed internet jer kot..hehehe

arsaili said...

Betul abah, banyak entri tentang ibu..amat baik untuk peringatan kita semua...tadi pagi baca kat blog acai.This is another good entry...kerenah kita terpaksa ibu tangani dari kecik hingga besar..kerenah ibu yg menginjak ke usia tua, dengan mudah kita berkecil hati. Di mana kewajarannya? Doa buat semua IBU agar sentiasa di rahmati Allah

Abah Mui'zz said...

Uncle dan Ar, kebanyakan 'post' yang abah tulis sebenarnya adalah untuk diri abah sendiri. Kerana abah manusia lemah yang perlu selalu diperingatkan. Walaupun hati dan minda boleh memikirkan dan meluahkan perkara2 ini, tapi kadangkala perbuatan tidak menyusul.

Tiba-tiba rindu pada mak, yang dah lama sangat abah tak telefon tanya khabar beritanya. Ya Allah, ampunkan dosa abah. Dan mak, mak sentiasa dalam minda dan hati abah, dan abah minta maaf kerana perbuatan abah seringkali tidak selari dgn apa yg ada dalam hati abah.