Sunday, April 09, 2006

Cerita hujung minggu di Sandakan

Hari ni nak cerita sikit tentang hal semalam. Pagi semalam, pelajar2 bawah pengawasan abah datang jumpa abah dihotel. Dua jam lebih juga berbincang tentang projek depa, tapi alhamdulillah, bila depa dah makin jelas ttg apa yang perlu dibuat. Kesian juga pelajar di kawasan2 macam ini, yang jarang2 sekali berpeluang berjumpa cikgu2 depa di KL.

Lepas berbincang, kami makan ikan bakar di Sim-sim. Tidak sesedap sebelumnya. Cerita punya cerita, rupa2nya, kalau nak makan ikan bakar di Sim-sim, kena datang belah malam, baru sedap.

Dan semalam juga abah terima beberapa call dari student yang tak puashati dengan markah kerja kursus mereka. Abah cakap senang saja, abah beri apa yang patut mereka dapat. Kalau bagus hasil kerja, buat ikut yang dikehendaki, insyaAllah, markah pun akan tinggi. Abah tak kisah pelajar itu macamana orangnya, janji kerja-kerjanya bagus. Baik dengan abah pun belum tentu dapat markah kesian. Tapi itulah pelajar, susah nak faham benda2 itu. Dia fikir bila kita baik dengan dia, kita akan favour dia. Silap besar la kan.

Dan bercakap tentang hasil kerja vs favouritism, abah teringat Mandissa American Idol. (hehe, jangan tak percaya! abah kagum dengan bakat dia). Tapi sayang, Mandissa terkeluar, tapi itulah realiti, kadang2 sifat dan rupa diri lebih jadi keutamaan. Sama macam Latoya London juga hari tu, kecewa juga tengok bakat2 macam itu ditidakkan. Hehehe, tutup bab AI.

Lepas makan di Sim-sim, pelajar abah tadi tu bawak abah ke Batu Sapi, tapi sayang, batu yang menyerupai lembu sapi itu dah hilang rupa sapinya, agaknya kerana hakisan ombak. Dan sayang juga, sebab disekeliling Batu Sapi Heritage Park itu terlalu banyak kilang2. Dan kalau ikut jangkaan abah, BSHP akan betul2 jadi heritage satu hari nanti. :-(

Malam semalam abah pergi makan kat Ocean King, kedai masakan seafood yang terkenal di Sandakan. Oklah masakannya, so-so saja. Awal2 tu sedap jugalah, tapi bila dah banyak, jadi tak sedap. Memandangkan ada orang belanja, dan dia order banyak makanan, so, abah dan kawan2 lain terpaksa la habiskan juga, walaupun perut dah terik.

Balik bilik, ingat nak tengok Khalifah, tapi sedar-sedar, dah pukul 1 pagi. Itulah bahananya makan sampai kenyang sangat.

Dan semalam abah call Muizz, tahu apa dia cakap? "Kenapa abah call Ahmad? Ahmad dah mengantuk ni, Ahmad dah nak tidur". Aduihhh, sabarlah hati. Anak tak bagi abah call! Hehehe, itu abah cakap ngan Ummi, nasib baik la baru 5 tahun, kalau umur 15 tahun dan cakap macam itu kat abah, abah tak balik dah la rumah. Hehehe.

1 comment:

Bang Long said...

abahmuizz, haha budak2 memang "unpredictable" ...sari kata love u, missed u hingga abahnye nak demam2 kerna rindu...a split second dah tak mau cakap pulak...hinggakan abahnye nak merajuk tak mau balik hehe...
tentang pelajar tu biasalah mintak markah belas, bang long dulupun pernah buat camtu sbb masa exam demam selsema & hingus meleleh mcm hujan so terpaksa tulis d hujung kertas mintak tolong paskan kertas tu..