Tuesday, December 27, 2005

Cerita tentang Melaka...

Hari Jumaat abah terpaksa balik lambat dari ofis, sebab ada kerja yang kena siapkan juga. Hahaha, sejak abah masuk kerja kat tempat baru ni, ini kali pertama abah stayback. Hehe. Kalau tak, sharp 5.30 abah dah cabut. Hinggakan kawan2 ofis tegur bila nampak abah masih diofis selepas 5.30. Nasib baik malam tu ada dua orang staff lain ada disekitar ofis, abah ajak depa makan kat Jalan Ipoh. OK juga ada orang temankan makan, sambil makan sambil bercerita; cerita apa lagi kalau bukan cerita tentang hidup dan kerja.

Hari Sabtu, abah tak kemana-mana. Hari Ahad, abah dan family ke Melaka. Bawak mak mertua abah berubat tradisional di kawasan Masjid Tanah. Selepas berubat, abah ke rumah kawan ummi. Cantik rumahnya. Biasa la kan,rumah orang melaka. Abah sentiasa teruja tengok rumah cute orang melaka nih. Sempat juga la ambik gambar sikit2. Lekat jugalah abah dalam sejam lebih kat situ. Hehe, bukan setakat dijamu makan, tapi abah juga diberi sedikit pokok2 air yang cantik. Abah macam inilah kerjanya kalau bertandang kerumah orang, ada saja pokok yang cantik, abah laju je mulut bertanya samada abah boleh mintak sikit. Haha, memang muka tak malu.

Balik dari rumah kawan ummi, Muizz pulak ajak abah ke pantai. Tahu mana abah tuju? Pangkalan Balak. Walaupun tempatnya tak secantik mana,tapi abah pergi juga, sebab Muizz dah sibuk cakap nak mandi pantai, dan abah pula, sebab nak tengok balik tempat yg pernah abah lawati 5 tahun lepas. Dulu abah pergi ramai2, dengan kawan sekuliah. Masa tu seronok la kan,sebab banyak aktiviti. Abah biarkan Muizz mandi puas2. Dan sesekali abah layan dia mandi.Kalau ikut hati abah nak gak mandi,tapi sebab tak bawak baju extra,so lupakan niat tu. Kesian juga tgk Muizz, mandi sorang2. Kalau ada adik, mesti dia seronokmandi.hehehe, itu yg abah cakap dgn Ummi, dan Ummi? Senyum seperti selalu la kan,tiap kali abah bagi hint macam itu.

Nanti abah nak ke Melaka lagi, sebab teringin nak makan seafood di Alai. Dgr cerita, sedap. InsyaAllah,panjang umur, abah akan kesana lagi.

Itulah cerita cuti krismas. Nak mengepek benda lain takde idea hari ni.

3 comments:

embun said...

naper tukar kaler kelabu? cam mendung jer.. tengok kat luar tu, cuaca cerah.. ;)

~comei~ said...

pg td mmg cerah. pas tu terus ujan.. so.. mendung tak bererti ujan. cerah tak bererti tak ujan. huhu..

PB said...

Comel umah tu..
Teringin satu hari punyai umah yg punyai laman sendiri....