Tuesday, December 20, 2005

Cerita tentang lagu dan perli...

Abah dapat lagu ni minggu lepas, dan abah dah lupa pun tentangnya, sehinggalah seorang lagi kawan emel lagu yang sama petang tadi. Lagunya boleh tahan, dan bagus untuk mengingatkan kita, cuma kasar sikit bahasanya sesekali.

Dan abah tak nak ulas panjang2, anda baca la liriknya, dan nilaikan sendiri...

Minah Tudung"
Hafiz As'ari)

*Chorus:
Minah-minah tudung zaman sekarang ramai cacat otak, BODOH!
Pakai tudung tapi pakai pakaian ketat-ketat, BODOH!
Ada pula pakai tudung tapi pakai T-shirt pulak, BODOH!
Mana ke tidak masyarakat kita dipandang rendah, BODOH!

Verse 1:
Keluar dengan mak pakai tudung,
Pakai sopan aurat tertutup,
Tapi bila keluar dengan kawan aurat terdedah bagi lelaki
tengok percuma,
Aku sendiri tengok pon heran, mana tak heran
Agama kuat tapi baju ketat, (strikethrough: buka tudung rambut perang)
Perang-perang konon tu nak tunjuk belang,
Tindik sini tindik sana, bukan ditelinga saja,
Lidah pon ada, Muka decent tetapi perangai (strikethrough: nonsence)
Ikut sesuka hati dia, Tapi tak ikut segi agama...
(Chak chak chak kedongdong)

*Chorus

Verse 2:
Depan ibu bapa pakai baju lengan panjang, seluar panjang, haha
Tapi dibelakang, lain cerita, macam monster
Cabut kening, ada tattoo dibadan dia,
Pakai make-up pakai lipstick punya tebal macam MOMOK macam MOMOK
Masyaa'lah, masyaa'lah, tak boleh angkat, tak boleh angkat, tengok dia,
tengok dia, goyang p*****, goyang p*****,
masuk club pakai
tudung,
pergi
tandas buka tudung
Ooooh...kemana pergi budaya,
kemana pergi agama,(strikethrough:
MANA PERGI MELAYU KITA?)

*Chorus

Verse 3:
Dengar sini semua, jangan ikut tren masa kita,
Kita rosak, kita hancur
Siapa nak jawab bila kita dikubur?
Mak nak jawapkan? (sorry sikit) Bapak jawapkan? (sorry sikit)
Atuk jawapkan (sorry sikit)
Berani buat berani tanggung
sendiri
Fikir baik-baik, fikir masak-masak
Jangan kita menyesal dihari kelak
Fikir baik-baik, fikir masak-masak
Jangan kita menyesal dihari kelak

*Chorus

ATUK:Berubah lah kamu sebelum kamu diberubah kan hahaha...
Budak:Yelah tuk...tuk jugak pandai kan..? Whatever ar tuk!
Atuk:Ish budak ni...

Kalau anda nak lagu ni, emel abah. Nanti abah emel kat anda.

5 comments:

Am said...

Am pernah terima lagi ini, agak lama dahulu, memang dia perli dalam bahasa yg agak kasar, tapi byk kebenarannya.

Bila buka dipejabat Am, kebanyakkan kata entah apa2lah lagu ini hehehehehe

embun said...

lagu ini ikut melodi lagu sapa?

Abah Mui'zz said...

Lagu ni ada melodi tersendiri. Kalau embun nak, abah boleh emelkan. Bagi emel embun kat abah.

Am said...

abah, boleh tak emailkan lagi ini pada Am, isteri Am nak dengar pula tapi kalau tak silap Am dah delete dulu, kalau boleh abah tolong emailkan pada Am ya

embun said...

hanum@dbp.gov.my atau along_zk@yahoo.com
boleh ym embun, tp masa rehat shjlah. itupn bukan hari2 sbb embun ym kat pc member opis nie. pc embun dah lapuk, tak leh guna utk ym.