Monday, June 08, 2009

Cerita tentang cuti...

Salam sahabat,

Lama abah menyepi. Hahaha, tau takpe. Bukan sengaja, tapi sebab bercuti lama, dan Internet brobang dikampung pun slow satu macam saja, maka blog inipun turut menyepi. Tapi tak boleh menyepi lama sangat, nanti sahabat2 semua akan lari. Ada ke?

Sekadar menceritakan tentang kisah peribadi.

1. Abah dan keluarga bercuti selama 1 minggu di Kelantan. Dah 6 bulan tak balik sana, rindu Ummi pada mek tak dapat ditahan lagi. Alhamdulillah, percutian kali ini agak terisi. Bukan terisi apa pun, perut abah yang terisi. Rasa dah makin maju sgt perut abah ke depan nih. Mahu tidak, kenduri merata tempat. Itupun tak semua dapat dipenuhi. Sampai ada satu hari tu, ada 3 kenduri pada hari yg sama, dan jarak antara ketiga2 kenduri tersebut cuma 100 meter sahaja. Nak buat macamana, ini memang musim nasi minyak.

2. Sempat 2 kali ke Kota Bharu. Makin sesak, dan makin membangun KB nih. Cuma satu je yang abah masih ralat. Tahap kebersihan bandar KB, agak menyedihkan. Bandaraya Islam, dan Islam sangat mementingkan kebersihan. Tapi di KB dan kawasan2 lain di Kelantan, nampak macam elemen kebersihan itu tidak berapa diambil berat. Abah tidak mengutuk, tidak. Sekadar meluahkan rasa, sebab sayang pada negeri ni, walaupun bukan negeri kelahiran abah. Orangnya baik2, dan come lote (opsssss!), tapi sayang, sampah merata2 tempat ada. Kadang naik kembang tekak melihatnya. Tapi waktu bersantap di Restoren Cikgu, kena lupakan seketika sampah merata2 ni, kalau tak, tak enjoy makan. :-)

3. Semalam abah bertolak balik ke Sungai Buloh. Ingatkan tak jem, rupanya trafik slow juga. Bukan slow sebab banyak sangat kereta atas jalan, tapi sebab ada banyak driver2 yang lembab a.k.a selfish. Kereta bersusun2 kat belakang dia, masih juga bawak kereta sambil control ayu (walaupun jauh daripada ayu). Sakit hati jugalah dibuatnya. Hasilnya, bertolak pukul 3 petang, sampai Sg.Buloh pukul 1 pagi.

4. Hari ni masih lagi bercuti, sebab ada banyak benda nak diuruskan. Esok masuk ofis, confirm banyak kerja menanti. Tapi takpe, nama lagi kerja, kan?

Abah tinggalkan anda disini dulu hari ini. Sebelum abah lari, nak berkongsi satu benda baik, sebab 4 benda kat atas tu takde yg boleh dijadikan panduan hidup. :-)

Sebelum tidur, lakukan empat perkara ini:
1. Bacalah Surah Al-Ikhlas 3 kali.
2. Selawat untuk Nabi Muhammad SAW 3 kali.
3. Beristighfarlah 3 kali.
4. Bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir jugalah sebanyak 3 kali.

No comments: