Monday, February 13, 2006

Cerita tentang potong Q, Adibah dan artis...

Pagi tadi abah tak tahu kenapa trafik agak sesak di Sungai Buloh. Bila abah keluar je dari tol Sungai Buloh, kereta dah sesak, dan bila abah nak menyusur masuk ke lane highway, tak ada sorang pun nak bagi abah masuk. Kereta belakang pun dah hon. So, abah pun terpaksa la drive kat lorong kecemasan a.k.a potong Q. Haha, seronok juga rupanya potong Q ni ya. Yalah, kereta kat lane sebelah tak bergerak, yang kita ni laju je meluncur. Kalau abah tahu macam ini la seronoknya, dah lama abah amalkan potong Q ni. Nanti lain kali nak potong Q jugak la. Hahaha. Taklah, abah cakap saja. Abah takkan buat kalau tak terpaksa macam tadi. Dan abah fikir, abah kena naik komuter la sekarang ni untuk ke ofis. Kesesakan jalan dah pada tahap yang luar dari biasa. Naik lenguh juga kaki main clutch.

Hari Jumaat lepas, abah ke dinner syarikat abah bekerja. Memandangkan jadi usherer, kena la abah datang awal. Ingatkan awal la kena bertugasnya, rupanya, pukul 7 lebih baru start bertugas walaupun ikut plan asal pukul 6. Sebabnya, tetamu semua sampai lewat sebab jem teruk.

Makanan D'Saji spt selalu la kan, sedap. Show pun OK, sebab Adibah Noor was very entertaining. Dia ada nyanyikan satu lagu, Ikan dilaut asam didarat. Sedap juga lagunya. Kat sini abah letak lagu tu, kot2 anda nak dengar. Liriknya sekali.

Dan semalam, waktu abah bertugas di UKM, terbaca la satu paper tentang 2 artis mabuk berang dengan wartawan. Abah tak tahulah siapa, sebab wartawan tak tulis namanya. Dan abah pelik juga, kenapa tak tulis. Apa privilige yang artis ada hinggakan kalau buat salah pun wartawan tak berani nak tulis nama kat akhbar. Tulis sajalah, baru peminat2 dia tahu "Ohhh, artis kesayanganku mabuk di kelab malam". Dan kalau minat juga, tak tahulah abah kan apa sudahnya.

Kebetulan masa tengah baca tu, ada seorang senior staff cakap ngan abah, katanya "Jak, don't be surprised with these kind of news. itu memang dah lifestyle artis. Arak, disko, dadah - itu semua gaya hidup majoriti artis kita". Betul atau tidak, wallahua'lam. Tapi abah rasa betul. Sedih jugalah abah, sebab makcik pakcik, adik adik, kakak kakak bukan main minat dengan artis ini dan itu. Siap hantar surat, tampal poster kat bilik, time artis tu dtg buat show, sanggup bersesak2 sampai pengsan. Sebabnya - minat sangat. Padahal artis-artis yg diminat ni la yang hidup macam tak ingat mati. Arak dah macam air mineral. Disko tu lebih dia kenal dari surau dan masjid. Pakaian pun kalau boleh, nak pakai bra dan panties sahaja(maaf cakap la). Takut juga nanti bila gaya hidup artis2 pujaan ni dah menular jadi gaya hidup peminat2 pulak. Tak ke haru dunia.

Ok, stop dulu. Kang banyak lak cerita tak elok yang keluar.

Enjoy Adibah's song!



Kalau menyanyi perlahan-lahan
Di bawa angin terdengar jauh
Kalau menyanyi perlahan-lahan
Di bawa angin terdengar jauh

Kalau hati tidak tertahan
Di dalam air badan berpeluh
Kalau hati tidak tertahan
Di dalam air badan berpeluh

Bunga melati di dalam taman
Daun yang hijau banyak yang gugur
Bunga melati di dalam taman
Daun yang hijau banyak yang gugur

Kalau turut makrifat iman
Tidakkan air mungkin bercantum
Kalau turut makrifat iman
Tidakkan air mungkin bercantum

Kalau takut dilambung ombak
Jangan berumah di tepi pantai
Ikan di laut asam di darat
Dalam periuk bikin mufakat
Dalam periuk bikin mufakat

Mufakat…



3 comments:

Am said...

ooo sudah belajar potong Q ya abah, hari ini jem di sg. buluh memang teruk pun abah, tadi ada dengar org komplin dalam radio.

Pasal artis tu abah rasanya Am tahu siapa artis tu dan dia kata dia tak mabuk dan baru sampai. hehehe macam2 alasan, seolah-olah dia tak salah, kalau dia baik sangat kenapa pergi disko tu, kalau nak jumpa kawan tak ada tempat lain ker? Susah nak cakap abah, mereka kadang2 mencipta alasan yang kemudiannya digunakan oleh remaja2 lain sebagai ikutan, ini yang Am takutkan

zamdee said...

Adibah Noor mmg superb, suara mmg layannnn.. lagu2 dia pun best jugak..

pasal artis nie, alahaiii, malas nak komen.. pasal artis ler smpi jabatan agama pun goyang kejap pasal kes artis hari tuh.. alah, artis tuh, yg tuh laaa..

~comei~ said...

abah tak baik potong Q. hari tu rasanya abah yg tulis pasal marah org lain potong Q kan? hehe..