Friday, January 18, 2008

Cerita tentang falsafah...

Charles Schultz Philosophy

The following is the philosophy of Charles Schultz, the creator of the "Peanuts" comic strip. You don't have to actually answer the questions. Just read the e-mail straight through, and you'll get the point.

1. Name the five wealthiest people in the world.

2. Name the last five Heisman trophy winners.

3. Name the last five winners of the Miss America.

4. Name ten people who have won the Nobel or Pulitzer Prize.

5. Name the last half dozen Academy Award winners for best actor and actress.

6. Name the last decade's worth of World Series winners.


How did you do?


The point is, none of us remember the headliners of yesterday. These are no second-rate achievers. They are the best in their fields. But the applause dies. Awards tarnish. Achievements are forgotten. Accolades and certificates are buried with their owners .


Here's another q
uiz. See how you do on this one:
1. List a few teachers who aided your journey through school.

2. Name three friends who have helped you through a difficult time.

3. Name five people who have taught you something worthwhile.

4. Think of a few people who have made you feel appreciated and special.

5. Think of five people you enjoy spending time with .


Easier?


The lesson:
The people who make a difference in your life are not the ones with the most credentials, the most money, or the most awards. They are the ones that care.

Apa yg anda baca diatas adalah apa yang abah terima dalam satu emel dari bang long. Kenapa abah letakkan dalam blog?

1. Untuk berkongsi sesuatu dgn anda (seperti biasalah kan).
2. Untuk menyedarkan diri abah akan kepentingan keluarga dan kawan2 dalam hidup abah.

Kebelakangan ini, abah rasa agak tertekan, dan tidak tahu apa puncanya. Dan bila tertekan, kerapkali abah akan gagal mengawal rasa, terutamanya rasa marah. Dan bila tidak boleh kawal, tempiasnya akan terkena pada orang-orang disekitar abah. Dan dua manusia kesayangan abah dirumah itulah yang paling teruk kena tempias. Bukan niat hati nak berbuat benda2 tidak elok waktu marah singgah dalam hati, tapi rasa marah itu melebihi logik akal dan perasaan asli, maka berlaku juga episod berleter dan meninggi suara.

Sewaktu memandu kepejabat tadi, masih terasa tertekan juga (ditambah dengan kesesakan jalan). Tapi dalam tertekan itu, timbul juga rasa sedar yang diri abah sangat berdosa pada dua manusia yg abah sayang itu. Dan juga pada manusia lain.

Bila baca semula emel yang bang long bagi tu, makin buat abah rasa bersalah dan berdosa. Abah sangat2 berharap agar rasa tertekan dan rasa amarah itu akan lari cepat2 dari diri abah. Abah nak hidup bahagia, ceria, gembira sepanjang masa. Anda doakan abah ya!

2 comments:

rizal said...

harap-harap abah bawak bersabar. "life" sememangnya begini. Ada kalanya, kita rasa kita boleh buat apa sahaja atau "we can take the whole world" bila semangat positif membuak-buak tiba. Tapi, ada kala nyer kita akan rasa "i hate my life right now." Rasanya, itu semua memang lumrah. Apapun harap abah okay for life is one bumpy ride. :) Well, it is going to make you feel better..i have started my 2008 with the gloomiest time of all 2007 compared. sigh ..sigh.. :)

muzem said...

Harap abah dah 'ok' tika ni. Ambil mase utk rileks otak tu betul2. Kot2 kepenatan otak tu yg buat ter over anger nya. Kuat sgt kerja tu kot. ;-). Ambil mase utk respek, relaks & tido ya!.

p/s: abah mampu mengubanhya.