Monday, December 03, 2007

Cerita tentang suami dan 'mental'...

Abah sedang kebosanan kala ini. Biasalah, kalau kerja terpaksa duduk dan menjaga orang periksa nih. Boleh mental kalau tak kena gayanya. Tapi sebab kat dewan ni ada komputer dan internet, maka disebabkan kebosanan melampau ini, abah terasa rajin la nak merapu petang nih. Itupun sebab terbaca satu post di blog abang long.

25 sebab SUAMI "Mental" !!!


1. Memperkecil suami dihadapan orang lain antara sedar dan tidak walaupun ianya benar ie. "hubby i tu kan kan..memancing ikan pun dia tak tau.. bla bla bla ".
Kata abah -> Alhamdulillah, terlalu jarang sgt benda ni berlaku pada abah. Dan kalau berlaku pun, abah memang takleh nak cakap apa, sebab bendanya betul.


2. Menganggu suami dengan menelefon dia terlampau selalu sangat dan selalu dimasa yang salah. ie. "hello abang ada meeting ker tu, sorry la cuma nak cakap..malam nih kita goreng taugeh dan tauhu cicah sos toamto jer ..ok tak " .
Kata abah -> Ummi dulu memang suka telefon abah selalu, tapi lepas abah cakap ttg benda ni, alhamdulillah, ummi cuma telefon jika ada hal saja. Cuma kekadang je Ummi call tanpa alasan. Abah pun...


3. Terlalu suka mengemas rumah / mengalihkan barang sampai suami tak jumpa barang-barang yang disimpan beliau.. ie. "kita dah simpan pancing tu kat dalam stor, entah la ikat kat atas palang mana satu.."
Kata abah -> Yang ni terkena atas batang hidung abah. Tapi bukan bab berkemas, tapi bab letak barang tempat lain, pastu carik kat tempat lain. Dan hasilnya, Ummi selalu kata "Abang ni suka cari barang dengan lutut". Haha, apa nak buat, dah tebiat.


4. Mengambil muka surat atau bahagian tertentu dari surat khabar dan menyusun surat khabar dengan cara yang amat salah..sampai tidak dijumpa mana-mana seksyen yang hendak "bang, sport section tu ayang dah buat bungkus buah papaya....dah mengkal merah dah"
Kata abah -> Alhamdulillah, terlalu jarang terjadi. Sebabnya, Ummi tak suka baca paper, kecuali paper hari Ahad.


5. Memotong mana-mana bahagian majalah dan juga suratkhabar atau apa-apa bahagian dari mana-mana printed matter sampai berlubang sana sini dan sisuami tak sempat baca/tengok " ie. eh kita suka la news pasal TV plasma tu..kita dah potong simpan..."
Kata abah -> Ini pun setakat ni tak pernah terjadi lagi.


6. Menyuruh suami agar membeli itu dan ini dalam perjalanan balik dari opis sedangkan nak pergi pasar/supermarket cuma esok sahaja atau baru semalam telah ke pasar. ie. "bang.. semalam kita tersinggah SPA, lupa beli garam,gula beras dan susu budak kat TESCO sebagaimana dalam list....boleh singgah tak mana mana ..pleaze "
Kata abah -> Ini kerap juga berlaku. Tapi sebab yang nak makan pun abah, jadi terpaksa la pergi beli juga. Hehehe.


7. Tidak memberi arahan/instruction yang jelas kepada suami bila menyuruh dia membeli sesuatu dan kemudian memarahkan/menyalahkan suami. ie. "saya kata beli susu cair dan ising gula, apsal awak beli susu dugro dan gula getah ...kan lain tu"
Kata abah -> Nasib baik ummi bukan jenis cam ini.


8. Membuat temujanji dan aktiviti sosial tanpa mendapat persetujuan suami terlebih dahulu ie. "i dah confirm malam Jumaat nih nak party tupperware kat rumah cik minah, you tak ada program tahlil kat mana mana kan ?? "
Kata abah -> Pun sgt sgt jarang terjadi. Sebabnya, ummi tahu abah jenis kerja macam mana. Jarang ada hujung minggu dengan depa.


9. Mengubah barang, tempat buku atau tools atau apa-apa setting di PC tanpa memberitahu suami. ie. "screensaver u tentang gambar 80 kilo marlin dengan you tu i dah tertukar jadi gambar Farhin Ahmad..."
Kata abah -> Tak jadi lagi setakat ni. Sebabnya, kami tak ada PC kat rumah.


10. Bercakap/bersembang di telefon dengan kawan-kawan sewaktu malam selepas 10 pm bilamana nak beristirehat dan ber...ber....ie. " pot pet pot pet pot pet pot pet pot pet pot .."
Kata abah -> Mujur juga Ummi bukan jenis kaki telefon. Kalau tak, parah juga.


11. Menjemput tetamu atau sesiapa sahaja datang kerumah tanpa izin suami. ie. "malam nih i jemput lina dan anum datang dinner rumah sebab hubby dia orang outstation, ok kan kan kan "
Kata abah -> Kadang2 jadi juga, tapi sebab yang dijemput pun kawan2 dan sedara mara, maka abah ok sajalah. Sebab tugas abah melayan depa je, yang prepare masak dan minum, ummi. Hehehe.


12. Berpakaian kusut masai dengan t-shirt terkoyak dan kain batik lusuh dan rambut tak terurus serupa langsuyar dan muka tak bermekap serupa mayat dirumah... tapi cukup segak dan cun bila nak keluar rumah. ie. "..oh baju-baju cantik tu cuma untuk ke kenduri kawin dan dinner jer, kat rumah pakai coli koyak pun dah cukup seksi kan bang .."
Kata abah -> Alhamdulillah, setakat ni, Ummi di luar atau didalam rumah, tetap cantik dan seksi dimata abah. Ahaks.

13. Mengambil masa yang cukup lama bila bersiap macam pengantin bila nak keluar kemana-mana dan membuatkan suami tertunggu dan terus tertidur. ie. " sorry la i tak tau baju kebaya mana yang paling jarang so kena pilih betul betul .."
Kata abah -> Hahahaha, tang ni memang takleh nak cakap apa. Memang org perempuan macam itu. Terima sajalah seadanya.


14. Dengan sengaja atau tidak sengaja terlupa menyuruh maid atau diri sendiri membasuh atau mensterika baju atau seluar yang telah dipilih untuk dipakai dihari berkenaan. ie. " eh baju tu masih berendam dalam besen lagi..nak pakai jugak ke baju basah tu.."
Kata abah -> Bab basuh baju tu, takde masalah. Cuma tang gosok je kekadang kena buat sendiri. Alasannya, sian ummi nak buat semua benda. [Pujuk hati sendiri je sebenarnya alasan tu - jgn cakap dgn ummi ya!]


15. Dengan sengaja atau tidak sengaja menyebelahi anak anak bila suami sedang hot dengan budak budak tu..ie. "..eh biarlah budak budak tu pergi ladies night, bukan nak tinggal rumah kawan dia tu seminggu.."
Kata abah -> Berlaku juga kadang2. Angin juga sebenarnya bila jadi macam itu, tapi sebab Muizz pun anak Ummi juga, so, terima sajalah, walaupun hati masih hot.


16. Tidak suka mandi dan bersiap awal pada hari cuti dan hanya bersiap bila nak dekat asar sahaja. ie. "...nak mandi buat apa awal awal bukan nak pergi jalan jalan mana pun.."
Kata abah -> Setakat ni takde masalah lagi bab ini.


17. Suka melengah lengah kan masa bila nak bersolat berjemaah atau beribadat dengan melencong ke dapur, bilik budak budak atau buat benda benda lain. ie. "..awak solatlah dulu, saya nak abiskan rancangan Melodi nih.."
Kata abah -> Ini pun takde masalah lagi takat ni.


18. Mengganggu suami yang sedang tengah tengok tv. ie. "pasukan hijau kuning tu sampai mati tak akan dapatkan Kaka, mari tolong saya potong ayam nih.."
Kata abah -> Ummi bagus tang ini. Ummi tahu abah jenis camna. Tapi kekadang kena kacau gak time tengah syok menonton.


19. Asyik bercerita tentang diri sendiri tanpa memberi peluang pada suami untuk bercerita jugak. ie. " u tau tak kat opis tadi, i rasa nak massacre client tu u tau tak.. then lagi, waktu balik tadi nasib baik opis boy tahan I ..then lagi tak tak ...then today.. then tadi..u tau tak...semalam u nak tau....bla bla bla bla."
Kata abah -> Yang ini bukan Ummi macam itu, abah yg jenis pesen macam itu. Bercakap tak sempat orang lain bukak mulut.


20. Membebel dan berleter tak renti-renti tentang hal-hal yang amat kecil dan di ulang tayang semula tiap tiap hari. ie. " i dah kata jangan kasi budak budak tu prepaid, kan sekarang dah ...bill bla bla bergayut bla bla bla bla...ini semua salah you"
Kata abah -> Ini pun bukan peel ummi, tapi peel abah. Aduis mak, terkena batang hidung sendiri.


21. Memfitnah dan menuduh suami tanpa usul periksa. ie. " eh cik abang, awak nih ada affair ke apsal sms beep beep beep tak henti henti nih...GRO universiti mana pulak awak nak nih..."
Kata abah -> Syukur ya Allah, isteri abah bukan jenis ini.


22. Menceritakan hal rumah tangga pada orang lain dan memburuk-burukkan suami @ keturunan suami @ asal usul suami. ie. "..eee u tau tak hubby i tu makan makanan petai jeruk.. eeeii peliknyer!!"
Kata abah -> Yang ni tak sure, tapi abah yakin tak pernah jadi la kot.


23. Dengan sengaja atau tidak, gagal memasak masakan yang suami nak makan. ie. "..apsal u tak cakap tadi kata u nak makan gulai kari dan rojak pasembor...i dah masak pai daging dan spaghetti kambing .."
Kata abah -> Kadang2 jadi juga. Bila abah nak makan nasi ngan telur kicap, tapi lain pulak yg dihidang. Apapun, tak leh nak komen lebih2, sebab licin juga pinggan selalunya.


24. Meminjamkan harta-benda suami pada orang lain tanpa kebenaran. ie."..adik u datang tadi nak pinjam berus gigi, sebab dia punya dah rosak.."
Kata abah -> InsyaAllah tak ada lagi la kot bagi pinjam benda2 peribadi. Takat benda kecik2 tu, pada abah, no hal.

DAN AKHIR SEKALI


25. Sengaja melengahkan untuk masuk tidur tanpa sebab-sebab yang munasabah di malam Jumaat. ie. "..you tidurlah dulu, i nak habiskan tengok drama susuk nih dulu then nak masak nasi lemak siap siap untuk breakfast dan nak masukkan pakain dalam laundry then kemudian nak kacau dodol....."
Kata abah -> Yang ni abah tak tahu nak kata apa, hanya jauhari je yang kenal manikam. Hahahahaha.

Kesimpulannya - syukur pada Allah kerana abah tidaklah mental sangat dalam hidup berkeluarga. Walaupun tidak sempurna, tapi masih tetap berterimakasih atas nikmat ini. Semoga akan lebih bahagia dan lebih jauh dari kes-kes 'mental' macam kat atas tu.

Ok, dah habis merapu. Abah nak sambung jaga periksa pulak.

5 comments:

UncleJ said...

abah..kalau sy beristerikan org macam tu mmg sah saya bkn takat mental, mungkin gila dibuatnya...hehehe

tp berumahtangga ni org ckp kena complement each other...betul tak abah? tak akan dpt perfect husband or perfect wife...mesti ada kurang sana sini..tu yg kita kena comlement tu..

pB said...

pB jenis bukan suka bersolek.

kdg kdg pakai tudung pun depan pintu masa nak keluar tu ...

kejab jer ....

yang bab masak masak tu , tak leh nak kata apa , sebab bukan pB yang masak kat umah tu .....

arsaili said...

iskk3 sempat lai nak jaga exam update entry..uhuhuhu

~comei~ said...

ehehe... suka entry ni... :-)

fara said...

nice.. baru jumpe blog ni hari ni.. tak sangka best la abah. salam