Friday, December 01, 2006

Cerita tentang kain...




Cindailah mana tidak berkias
Jalinnya lalu rentah beribu
Bagailah mana hendak berhias
Cerminku retak seribu

Mendendam unggas liar di hutan
Jalan yang tinggal jangan berliku
Tilamku emas cadarnya intan
Berbantal lengan tidurku

Hias cempaka kenanga tepian
Mekarnya kuntum nak idam kumbang
Puas ku jaga si bunga impian
Gugurnya sebelum berkembang

Hendaklah hendak hendak ku rasa
Puncaknya gunung hendak ditawan
Tidaklah tidak tidak ku daya
Tingginya tidak terlawan

Janganlah jangan jangan ku hiba
Derita hati jangan dikenang
Bukanlah bukan bukan ku pinta
Merajuk bukan berpanjangan

Akar beringin tidak berbatas
Cuma bersilang paut di tepi
Bidukku lilin layarnya kertas
Seberang laut berapi

Gurindam lagu bergema takbir
Tiung bernyanyi pohonan jati
Bertanam tebu di pinggir bibir
Rebung berduri di hati

Laman memutih pawana menerpa
Langit membiru awan bertali
Bukan dirintih pada siapa
Menunggu sinarkan kembali


Tadi masa tengah memandu, abah terdengar lagu ni kat radio. Haha, terus teringat zaman2 masa abah tengah minat lagu ni. Masa tu abah bujang lagi, dan masa tu baru je jadi orang bandar KL. Teringat waktu bersahur waktu duduk Kg. Baru hari tu, time tu la TV3 dok tayang2 klip video cindai ni.

Sedap iramanya, apatah lagi liriknya. Orang yang faham akan tahu la apa makna lagunya. Tapi lirik tu takde la kaitan apa dengan diri abah pada masa tu. Sebab masa tu tengah muda, tengah enjoy, tengah nak kenal dunia. Masa tu bukan era jiwang-jiwang lagi. Dan satu yang buat abah suka lagu tu ialah sebab Siti sangat pandai lagukan. Itulah kot antara sebab abah minat dengan nyanyian si Datuk Siti Nurhaliza.

Eh, apa abah mengarut tentang lagu Cindai hari jumaat nih????

1 comment:

PB said...

Kat umah pB ada selai kain cindai berwarna merah...
kena handle dgn elok elok sebab dan dekat seratus tahun umur kain nie...
diberi oleh nenek Abe kepada Abe..