Thursday, June 03, 2010

Cerita tentang Israel dan kita...

Salam sahabat,

Zaifull komen kat chatbox abah, akan lamanya abah tidak post apa2 di blog. Bila ditengok balik post abah yg terakhir, 30 April. Haha, memang lama.

Sebab? Ada idea nak mengepek, tapi sebab kekangan masa (di ofis banyak kerja, dirumah memang tak sempat), dan juga sebab Facebook.

Tapi hari ni, nak juga mengepek sesuatu, sekadar pastikan sahabat2 blog tahu yg abah masih bernyawa, alhamdulillah.

Rata2 tahukan baru2 ni kapal yg membawa sukarelawan dan aktivis kemanusiaan yg sudah menghampiri Gaza telah diserang oleh skuad elit Israel laknatullah.

Sedih dengan apa yg berlaku. Dan reaksi yg pelbagai melanda dunia, termasuklah masyarakat Malaysia (diri kita lah tu).

Pelbagai kutukan diluahkan oleh hampir pelbagai negara. Dan sehingga hari ini, sekadar kutukan sahaja, tiada sebarang perkembangan positif berkaitan siasatan atau hukuman yg kedengaran.

Kita pun berdegar2 melaungkan Benci Israel. Kita hantar emel berkaitan serangan itu pada kawan2, kita tulis status di Facebook akan bencinya kita pada Israel, tapi ironiknya kita juga tahu Facebook itu milik Israel.

Dan abah pasti, ianya cuma hanya untuk 2-3 bulan sahaja. Selepas ini, kita masih tetap dengan kehidupan kita. Palestin jarang2 hinggap dalam minda, bencinya kita pada Israel akan kita lupakan (walaupun tetap benci). Sebab? Sebab masa akan memudarkan banyak perkara. Terutamanya perkara2 yang kita tidak sangat rasa kesannya dalam kehidupan kita. Dan kalau kita rasapun, hey, life must goes on.

Anda jangan salah faham dengan abah, abah cuma mengepek apa yang abah rasa berlaku pada diri abah, dan diri kebanyakan kita. Kalau sentuh isu nasional, ambiklah apa saja isu pun, (dera, dadah, sumbang mahram, buang anak, ragut, denggi, politik, rasuah) berapa lama kita akan ingat dan respon pada isu itu? Sebulan? Dua bulan? Setahun? Isu dunia pun sama juga rasanya.

Dan yg abah nak komen sikit lagi hari ini ialah pasal usaha boikot barangan2 dan perkhidmatan yang menyokong Yahudi Israel. Mungkin anda jenis yg mampu memboikot 100% barangan dan produk2 itu, alhamdulillah. Abah tabik pada anda. Tapi abah juga yakin kebanyakan kita takkan mampu nak boikot sepenuhnya. [Kalau anda guna Facebook, jangan sekali2 declare yg anda boikot 100% produk berkaitan Israel]. Abah sendiri masih belum mampu.

Anak abah dua2 guna pampers Huggies, abah sendiri guna hp Nokia, sesekali kami ke McD atau KFC juga, ada sehelai jeans Levi's hadiah dari seorang sahabat yg abah masih pakai, pakaian dalam abah pun banyak Calvin Klein, sabun2 mandi sekeluarga masih JohnsonnJohnson. Laptop abah yg opis bagi ini pun, CPUnya Intel, time kemaruk kadang2 tu, abah belasah Maggi juga, dan barang2 dapur masih abah cari di Tesco.

Bukan nak bagitau abah sokong Israel dengan membeli barangan yang sepatutnya diboikot, tapi sekadar nak bagitau tak mudah nak boikot. Dan kalau boleh pun berapa lama. Abah tidak rasa kita gunakan produk2 tu sebab nak tunjuk status kekayaan. Apa kelasnya sekadar beli barang rumah di Tesco? Dan bukan tidak pernah mencuba produk2 setara keluaran tempatan dan kompeni yg tidak sokong Israel, pernah. Tapi harga yg lebih kurang sama, dan kualiti tidak setanding.

Anda mungkin kata itu cuma alasan. Mungkin juga. Walaupun abah benci Israel, tapi abah tidak kuat untuk menyahut panggilan dan seruan bagi memboikot sepenuhnya benda2 itu. Mana yg boleh, abah cuba. Tapi pada yg tidak boleh, moga2 Allah ampunkan abah. Abah beli bukan sebab sokong Israel, tapi sebab harga barang2 itu yg sesuai dengan pendapatan abah. Dengan kos perbelanjaan yg makin meningkat sekarang ini, nak beli susu dan pampers anak pun, kena carik yg harga betul2 rendah. Hehehe, anda pun sama juga rasanya. Sebab itulah kecewa sangat dengan stor yg tidak masuk senarai menyokong Israel, iaitu Giant. Diiklankan susu bayi yg murah dari harga biasa, tapi bila pergi, "sorry, takde stok". Punyalah nak cari harga rendah, sampai 3 Giant abah pergi, tapi semuanya "no stock." Sudahnya, Tesco juga yg dipilih.

Dan menyentuh soal Facebook, abah juga berpendapat yg sama. Sepatutnya diboikot Facebook itu, tapi abah tidak boleh. Kerana? Anda sendiri pun tahu kenapa. Cuma nak kena berhati2 menggunakan Facebook, dan jadikan kemudahan itu sumber untuk kita mengajak rakan2 dan saudara2 kita kearah kebaikan, bukan kehancuran.

Apapun, abah serah segalanya pada Allah. Semoga Allah ampunkan abah yang sangat lemah ini.

2 comments:

YuN said...

so mate...mulakan langkah pertama...kurangkan penggunaan Windows. Pakai Ubuntu. Sekurang2nya itu antara langkah yang boleh diambil untuk mengurangkan kebergantungan kita kepada produk-produk Israel...

Kembara Hati Sang Jejaka said...

haha,..sengal la ko abah...