Thursday, January 14, 2010

Cerita tentang sukar...

Salam sahabat blog [andai masih ada yg membaca].

Hari ni (setelah sekian lama tidak mengepek), terasa nak mengepek sesuatu. Sesuatu yg dingepek berdasarkan apa yang dilihat oleh mata abah kebelakangan ini. Isunya bukan isu baru.

Hari minggu lepas, abah ke KK. Selain kerja, sempat juga melepak dengan Irman. Gi tengok Avatar, dan gi makan-makan. Tak nak komen pasal Avatar, sebab pada abah, memang best citer tuh. Nak tengok lagi kalau ada peluang insyaAllah. Kali ni nak bawak si Muizz sekali.

Yg menarik adalah sewaktu abah dan Irman pekena bakso ditepi laut. Sedap sungguh bakso tu (pada abah la). Tapi bukan bakso yg menariknya. Yang menariknya adalah bagaimana abah melihat kanak2 sebaya Muizz (mungkin lebih muda), mengambil upah mengangkat barang2 peniaga2 di pasar malam tu. Depa tolak pakai keta sorong. Dan bukan sorang macam itu, ramai. Kalau kepasar ikan, abah rasa akan lebih ramai anak2 sebegitu yg kita akan jumpa.

Satu perkara yg datang dalam minda abah bila tengok perkara itu, "Life is hard." Mungkin tidak semua orang punya hidup yang sukar, tapi bagi depa, dan ramai lagi yang senasib dengan depa, "life is really hard". Disaat anak2 lain bersuka ria dengan Astro Ceria, PSP, jalan2 di shopping mall, makan angin sana sini dengan ibu bapa, anak2 ini terpaksa bekerja keras, sekadar memastikan ada benda yg boleh dijadikan alas perut esok hari.

Malam tadi pun, abah sempat tengok rancangan Aduan Rakyat, berkenaan ketidakcukupan dana untuk membiayai rumah jagaan anak2 istimewa. Sayu betul hati abah tengokkkan apa yg dipaparkan. Dan sekali lagi, apa yg datang dalam fikiran abah waktu itu ialah, "life is hard."

Dalam abah seringkali rasa susah hati bila ada masalah hidup, bila mana ada benda tidak cukup, abah dah rasa benda itu menyukarkan. Tapi bila tengok anak2 di KK itu, dan ibu2 yg menjaga anak2 kurang upaya kritikal itu, abah dapat rasakan yang "life is hard" abah, jauh lebih ringan dari "life is hard" depa.

Apapun, abah yakin, sangat2 yakin, bahawa Allah menguji manusia itu sekadar mampu mereka menerimanya sahaja. Samada ujian itu ringan atau berat, masih tetap perlu diatasi sebaik mungkin. Untuk anak2 di KK yang abah lihat itu, dan untuk ibu2 tunggal yg membesarkan anak2 OKU kritikal, abah tidak tahu samada tips dibawah ini berguna atau tidak, tapi untuk abah dan anda yang seangkatan dengan abah, rasanya boleh guna pakai tips2 ini bila dirasakan "life is hard."

  • Stop starting and not finishing.
  • Stop making excuses for your short comings.
  • Stop waiting for someone else to do their part before you do yours.
  • Stop sitting in front of the TV watching some one else live their lives.
  • Stop sitting on your bottom.
  • Stop with the negative talk. What comes out of your mouth goes back into your ears.
  • Stop hearing and start listening not only to others but to yourself.
  • Stop talking about what you will not do.
  • Stop waiting for some one else to tell you what to do.
  • Stop not being the quality person you are meant to be.
  • Stop hanging around negative people.
  • Stop talking and start listening. You have two ears one mouth. There is a reason.
  • Stop waiting for tomorrow.
  • Stop reliving yesterday. The past is just that all you can control is today.
  • Stop taking today for granted. A great today will give you an outstanding tomorrow. But it all starts today.

Abah berhenti disini dulu. Entah bila lagi akan mengepek yang baru. Wallahua'lam.

1 comment:

aliff muhammad said...

Salam,

True.Wisdom.

Glad you are writing back, been waiting for your post Abah.

May Allah SWT bless us all. Life is hard indeed~