Thursday, October 14, 2010

Cerita tentang takdir...

Salam sahabat,

Asyik (yg kadangkala keterlaluan) dengan fesbuk, buat abah lupa seketika pada blog. Kerja yg banyak tu pun ya juga (alasan!).

Apapun, moga anda terus sudi menjengah dan membaca ngepekan abah ini. Dan semoga kita semua masih tetap sihat dan ceria dalam rahmat kasih sayang Allah.

Baru2 ini, sewaktu sedang memandu sambil mendengar IKIM.fm, tertarik dengan satu sms dari pendengar yg mempertikaikan kenapa kita asyik merujuk pada bahan kajian manusia dalam memperkatakan soal jodoh sedangkan jodoh, ajal maut, rezeki, itu semua ditentukan Allah.

Tertarik juga dengan jawapan Prof tersebut. Dan disini abah nak mengulas sikit pasal itu.

Pada abah, memang kita kena yakin bahawa soal jodoh pertemuan, rezeki, ajal maut - itu semua kerja Allah yang disembunyikan dari kita. Allah yg menentukan semuanya. Dan abah percaya juga Allah punya sebab untuk menyembunyikannya dari kita.

Anda tahu bila nak dapat rezeki? Bila nak bertemu jodoh? Bila nak mati? Rasa2nya takde yg tahu. Kalau agak2 tahu pun, masih belum pasti. Betul?

Dan kenapa Allah sembunyikan, pada abah, adalah kerana Allah nak kita gunakan akal yg diberi, kudrat yang diberi, ruang yg diberi, dan apa saja yg Allah pinjamkan pada kita itu, kita gunakan untuk berusaha. Bukan berusaha melawan takdir, tapi berusaha untuk mendapatkan yang terbaik. Samada Allah beri atau tidak beri, itu soal lain. Jika Allah beri, ataupu tidak beri, selepas kita berusaha sebaiknya, maka itulah takdir Allah pada kita.

Abah bagi contoh, orang kata "ada jodoh, ada lah tu." Betul, tapi kalau tak berusaha, agak2 ada tak jodohnya. Ada, jika itulah yg Allah kata, tapi logiknya, anda kena berusaha, kan? Berusaha mencari jodoh anda. Andai kata anda berusaha, dan anda jumpa bakal jodoh anda, tapi sehari sebelum akad nikah, dia Allah panggil menghadapNya, maka itulah takdir anda, iaitu bukan jodoh anda dengan dia. Dalam keadaan itu, kita pahamlah bahawa penentu segalanya adalah Allah SWT.

Tapi kalau kita tak berusaha. Kita suka seseorang, kita cuma diam. Kita tak berusaha nak "mendapatkan" dia. Kita cuma berdoa moga Allah jodohkan dengan dia. Dan bila satu hari kita dengar dia dah berkahwin, kita kata, "dah takde jodoh kita dengan dia.". Maka kita pun frust, walaupun masih menerima takdir Allah. Terima ya, tapi wajarkah frust. Allah beri kita pilihan. Dan kita memilih untuk tidak berbuat apa2. Andai mungkin anda berusaha, si dia mungkin jodoh anda.

Sama juga kalau bercerai, "sudah takde jodoh kami, nak buat macamana". Seringkali dengar orang cakap macam itu kan? Tak salah apa dikata, cumanya pada abah, bukankah Allah bagi pilihan untuk kita pilih.

Imagine anda jumpa sms cinta dari bekas pakwe isteri anda, apa nak buat? Ada orang tanpa usul periksa, ceraikan isteri tang2 tu juga. Dan bila dah bercerai, "Nak buat lagu mana, dah bukan jodoh." Yg sebenarnya, kita memilih untuk jadi macam itu. Andai kata kita berusaha untuk berbincang dan bertanya dengan isteri, mungkin takdir hidup kita bukan bercerai dengan isteri. Mungkin. Allah saja yg tahu.

Point abah sebenarnya ialah, jangan disalahgunakan konsep "sudah takdir Allah". Melainkan kita telah memilih untuk berusaha yg sebaiknya, sekiranya Allah kata itu bukan utk kita, maka disitulah baru kena konsep, "segalanya adalah ketentuan Allah". Jangan sesenangnya nak gunakan takdir Allah bilamana kita tidak berusaha dengan sebaiknya.

Panjang la pulak mengepek. Hehehe.

Abah berhenti disini dulu. Semoga kita akan jumpa lagi nanti insyaAllah.

2 comments:

irman_rahs said...

macam kena dengan batang hidung sendiri. dan saya akui apa yg abah epek ni ada benarnya...

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Salam Abah Muiz..

I like this entry..dulu mmg saya fikir macam tuh..jodoh akan sampai..tp sampai sekarang tak sampai2..
baru saya fikir ada betulnya jodoh tak dtg bergolek...
maka cuba lah berusaha sikit...tp tengoklah apa takdirnya nanti... moga ada kesudahan yang baik nnt.. Amin..