Friday, April 02, 2010

Cerita tentang buang anak...

Salam sahabat,

Ngepekan kali ini abah dahulukan dengan tajuk satu berita di akhbar Kosmo (bila tarikhnya, abah tak pasti). Tapi tujuan abah letakkan gambar tu adalah untuk bertanya pada anda, Apa yang sahabat fikirkan bila lihat gambar itu?

Lihat pula gambar ini,

apa yang sahabat fikir atau rasa?

Mesti sedihkan tengok gambar bayi itu, dan mesti rasa nak marah bila tgk gambar atas, kan?

Abah bukan nak bagi anda sedih atau marah. Abah sebenarnya nak ajak sahabat semua berfikir tentang apa yg berlaku ini, yang semakin kerap kita lihat dan baca di TV dan di akhbar2.

Tak nak sekadar sedih atau marah atau geleng kepala saja. Abah nak kita sama2 fikir, sama2 berusaha supaya kejadian2 begini (yang merupakan simptom) tidak berlaku lagi.

Pagi ini bila abah belek akhbar, terbaca kisah seorang anak remaja berkeras mahu dikahwinkan dengan teman lelakinya, dan abah tidak tahu atas sebab apa. Bukan tidak setuju dengan pernikahan mereka (sekurang2nya mereka bernikah, tidak bersekedudukan), tapi agak ralat bila ibu dibelakangi hanya kerana mengejar cinta. Ini baru satu dari puluhan kisah tentang anak remaja kita. Umur 15 tahun sudah gila bercinta, gila nak merasa segala kenikmatan dunia. Dan bila ini jadi, kita akan selalu bertanya, salah siapa?

Salah siapa itu tidak penting sekiranya kita hanya nak mencemuh. Tapi penting ditanya, sekiranya kita ingin mengambil iktibar, dan berusaha sesuatu supaya anak2 remaja kita tidak menambah statistik kes2 sebegini lagi.

Dalam khutbah jumaat sebentar tadi pun, khatib ada sebut. Ini semua berkisar pada ibubapa. Kalau tak boleh kata "Ini salah ibu bapa, ok, fine." Kita sebutlah, "Ibu bapa mempunyai tanggungjawab sangat besar dalam membentuk sahsiah dan peribadi anak2". Jika tidak, Rasul kita tidak akan sebut tentang ini,

hadith-fitrah.jpg
“Tidaklah lahir seorang bayi melainkan lahirnya dia itu di atas fitrah. Maka kedua ibu bapanyalah yang menjadikan anak itu Yahudi, Nasrani atau Majusi…” (Hadith riwayat al-Bukhari dan Muslim dengan lafaz al-Bukhari)

Ibubapa diluar sana jangan marah abah ya. Abah pun ibapa juga. Kalau ditanya hati kita, kita nak anak kita jadi apa, Yahudi? Nasrani? Majusi? Pastinya tidak sama sekali. Kita nak anak kita jadi Muslim sejati. Alhamdulillah. Cuma masalahnya, kita tak berusaha menjadikan anak itu Muslim sejati.

Jangan disalahkan persekitaran (kecuali anda boleh buat sesuatu dengan persekitaran). Nak tolak Internet? Nak gubal undang2? Nak tukar sistem pendidikan. Please, go ahead. Tapi dalam masa sama jangan lupa akan perkara paling penting, yang kita sebagai ibubapa boleh buat, mendidik dan membentuk anak2 menjadi Muslim sejati.

Penuhkan dada dan diri anak itu dengan keimanan pada Allah. Tidak susah, tidak juga mudah. Yang penting, kita sentiasa berusaha memperbaiki diri (sebab diri dan hati kita pun rosak juga), supaya dapat kita bentuk anak2 kita menjadi muslim. Ilmu, hukuman, dan apa sajalah, asalkan anak2 itu faham, yakin, dan beriman dengan Allah.

Ada orang kata, mudahkan urusan perkahwinan untuk elakkan masalah ini, betul ke? Anak2 remaja yang buang bayi itu nak kahwin ke? Abah tak rasa macam itu, depa bukan nak kawin, depa cuma nak seronok seks itu saja. Mudahkan proses kahwin itu bagus, tapi itu bukan penyelesaian konkritnya.

Ada juga yang kata hudud penyelesaiannya, dan abah tak berani nak komen lebih2. Cuma yang abah boleh kata, dengan kerajaan sekarang, bila agaknya boleh dilaksanakan hudud? Dan abah secara peribadinya, masih tetap percaya bahawa mencegah adalah lebih baik dari mengubati.

Memang akan makan masa panjang, akan berdepan segala macam cabaran. Tapi yakinlah dengan Allah. Berusahalah sebaiknya membentuk anak2 kita. Selebihnya, berserahlah pada Allah, kerana hanya Dia yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita.

Untuk ibubapa yang merasa sudah berusaha yang terbaik untuk anak2, tapi masih juga anak2 tidak seperti yang dididik, sabarlah. Itu ujian Allah untuk anda.

Tapi untuk ibubapa macam abah, yang tidak mencuba sebaiknya mendidik dan membentuk anak2, kita akan merasa 'hasil'nya nanti. Tapi sebolehnya, elakkan nasi menjadi bubur.

Abah seru pada diri abah, dan anda semua untuk perbaiki diri kita, perbaiki keluarga kita. Hiduplah dengan hukum Allah. InsyaAllah, anak2 kita tidak akan menjadi seperti apa yang kita lihat sekarang. Sedih sangat rasanya bila anak2 semuda itu sudah melahirkan anak luar nikah, dan membuangnya merata2 seperti sampah, hanya kerana kita lupa atau gagal mendidik mereka dengan baik.

Maafkan abah kalau ada yg abah salah tulis. Perbetuli diri abah juga jika sudi insyaAllah. Abah cuma manusia yang mendambakan kehidupan masyarakat diMalaysia ini yang berlandaskan apa yang Allah dah tetapkan.

No comments: